Nostra Història
Des dels nostres inicis fins a l'actualitat, un viatge de passió, creixement i compromís amb els nostres valors
La història de la Falla Plaça Tres Moreres d’Algemesí és rica i plena d’esdeveniments significatius des de la seua fundació l’any 1975 fins a l’actualitat. La comissió, ubicada en ple centre històric d’Algemesí, és una de les poques que es manté en esta part de la ciutat, fet que li proporciona una forta personalitat. A més, és una de les falles fundadores de la Junta Local Fallera d’Algemesí l’any 1976, la qual cosa la situa com una de les més veteranes d’Algemesí.
Inicis i Primeres Falles (1975-1988)
La comissió va ser fundada com una comissió infantil el 1975, arran de les celebracions del cinquantenari de la coronació de la Mare de Deu de la Salut d’Algemesí, i va plantar el seu primer monument l’any 1976, dedicat al personatge televisiu Pippi Långstrump. Inicialment, els monuments es construïen pels propis fallers amb ninots descartats de la Ciutat Fallera de València. El primer artista destacat va ser Andrés Martorell, que va començar a col·laborar amb la falla el 1979 i va seguir fins al 1988. Durant este període, Martorell va crear diverses falles memorables com “Qui paga el pato?” (1980), “Este perro mundo” (1981), i “Hi ha molt que raure” (1985). La comissió també va destacar per les seues falles infantils, especialment la dedicada a Félix Rodríguez de la Fuente l’any 1980.
En els seus inicis la comissió destaca pel fiançament i creixement iniciat de la mà del president Francisco Martínez Cortés, en esta etapa es crea 1980 la figura dels Reis del Casal, un nomenament que ha passat per diferents fases. Cal destacar a M. Salut Carbonell Bresó, la primera dona membre de Junta Local Fallera d’Algemesí en 1981.
Dificultats i Canvis (1989-2010)
Després d’un incendi devastador al taller de Martorell l’any 1982 i la pantanà del mateix any, la comissió va deixar de plantar falles infantils fins al 2012. Els anys 1992 i 1993 van estar marcats per la signatura de les falles per V. Blasco. L’any 1995 va ser notable per la gravació de la crema de la falla per Berca Televisió. Entre 1998 i 2001, es van plantar falles destacades com “França eixa dama” i “València, sol i festa” de Pepe Benavent. El 2008, David Clari va guanyar el cinqué premi amb “El pes del cavall”, i el 2011, la falla va obtindre el seté premi i va guanyar tots els premis de la Cavalcada del Ninot.
Esta època destaca per ser un període proteccionista marcat per l’involucionisme que patix la comissió la qual compta amb poc més de cent fallers, i on cal destacar la presidència de Joaquin Castell Albert qui ocupà el càrrec durant 12 anys.
Renaixement i Creixement (2011-Actualitat)
Des de 2011 la comissió experimenta un període de renaixement on els antics gestors donen pas als hereus dels primers fundadors, els quals aporten una nova visió i concepte de falla més oberta i acorde als temps actuals, i no tant proteccionista con en l’etapa anterior.
La presidència de Marcos Blasco Penadés el 2010 va marcar l’inici d’esta nova etapa, que ha continuat amb diversos presidents fins a arribar a Diana Martí Moreno, la primera dona presidenta d’una falla a Algemesí, qui ha liderat l’expansió de la comissió arribant als 480 membres.
A partir del 2012, baix la presidència de Raúl Ribes Felici, es van reprendre les falles infantils amb un monument reaitzat per l’artiste David Clari Chirivella. En 2014 destaca la falla infantil “Els colors de la primavera” d’Alberto Abril amb un meritori tercer premi. Este període va marcar el començament d’una nova etapa de creixement i revitalització. El 2024 va ser un any històric per a la Falla Plaça Tres Moreres, aconseguint, per primera vegada en la seua història, el Primer Premi i el Ninot Indultat tant per a la falla gran, “Quina sorteta la meua” de l’artiste Alci Gali, com per a la infantil ,“Tribu 3M” de l’artiste Vicente Zacarés.
Casals
Des de la seua fundació, la comissió ha utilitzat diversos locals per a les seues activitats, amb sis ubicacions diferents al llarg dels anys. El casal original es troba al número 13 de la Placeta de les Tres Moreres, on es va tornar el 2014 després de diversos trasllats dins la demarcació fallera més menuda d’Algemesí.
Esta rica història de la Falla Plaça Tres Moreres demostra la seua resiliència i capacitat de renovació, mantenint-se com una peça clau del patrimoni cultural d’Algemesí.
Vols formar-ne part?
Som cultura, som història, som tradició, som Tres Moreres
Uneix-te i forma part de la nostra falla i contribuïx a mantindre viva la tradició. Si en algun moment decidixes deixar-lo, podràs donar-te de baixa sense complicacions. La teua participació és té en compte!